1 Aralık 2022 Perşembe BAŞKANLIK

Tacikistan heyeti SGK’yı ziyaret etti


Tacikistan heyeti SGK’yı ziyaret etti

Tacikistan Sağlık ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı heyeti, ülkemizde uygulanan sosyal güvenlik sistemi ve Genel Sağlık Sigortası hakkında bilgi almak amacıyla Sosyal Güvenlik Kurumunu (SGK) ziyaret etti.

SGK Başkanlık Binası Erdoğan Özen Konferans Salonu’nda düzenlenen toplantıda heyete, ülkemizde uygulanmakta olan sosyal güvenlik uygulamalarıyla ilgili bilgilendirmelerde bulunuldu.

SGK Başkan Yardımcısı Oğuzhan Tekin toplantının açılışında yaptığı konuşmasında, Tacikistan heyetini ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, SGK’nın organizasyon yapısı ve Genel Sağlık Sigortası Sistemi hakkında açıklamalarda bulundu.

Başkan Yardımcısı Tekin, “Sosyal Güvenlik Kurumu, ülkemizin tüm vatandaşlarına hizmet sunan, sosyal devlet ilkesini gerçekleştirmek üzere sosyal güvenlik alanında faaliyetlerini yürüten önemli kurumlardan biridir. SGK, vatandaşların hem kısa vadede yaşadıkları hastalık, iş kazası, meslek hastalığı gibi riskleri hem de uzun vadede karşılaşacakları ihtiyarlık ölüm ya da maluliyet gibi riskleri sosyal güvence kapsamına alıyor’’ dedi.

Türkiye’de gerçekleştirilen Sosyal Güvenlik Reformunun kapsayıcılığına değinen Tekin, “Ülkemizde 2008 yılında gerçekleştirilen reformla, sosyal güvenlik alanındaki tüm düzenlemeler uygulama birliği içerisine alındı ve tek bir sosyal güvenlik yapısı oluşturuldu. Sosyal güvenliğin tek çatı altında birleşmesi ve tüm vatandaşlarımıza hizmet etmesi bu sayede gerçekleşmiş oldu. Bu birleşme Kurum olarak bizim için de bu önemliydi. Uzun vadede vatandaşlarımıza özellikle emeklilik hakkı tanınması, emekli aylıklarının ödenmesi ve kısa vade de en önemli reform unsurlarından biri olan Genel Sağlık Sigortası’nın gerçekleştirilmesi önemliydi’’ diye konuştu.

Genel Sağlık Sigortası tüm dünyaya örnek olan bir sistem haline geldi

Tekin, Genel Sağlık Sigortası’nın tüm dünyaya örnek olan bir sistem haline geldiğini belirterek, “Vatandaşlarımızın sağlığının özellikle, kamu kurumlarındaki hastaneler ve özel sağlık hizmet sunucuları tarafından gerçekleştirilmesi sağlandı. Yine bu anlamda vatandaşlarımızın ilaç, tıbbi malzeme, protez, ortez ve optik ihtiyaçlarını da SGK olarak Genel Sağlık Sigortası kapsamında karşılıyoruz. Burada Kurum olarak ciddi maliyetleri de göğüslemiş oluyoruz’’ şeklinde konuştu.

Tacikistan heyetine sosyal güvenlik alanında yapılan çalışmalarla ilgili olarak destek olmaktan onur duyacaklarını ifade eden Tekin, “Dost ve kardeş ülke olarak gördüğümüz Tacikistan heyetinin bugün bizlerle birlikte olmasından kıvanç duyuyoruz. Tüm dost ve kardeş olarak gördüğümüz ülkelerle olduğu gibi, Tacikistan’la da iş birliklerimizi güçlendirmek istiyoruz. Bu anlamda ihtiyaç duyduğunuz tüm destekleri sağlamaktan mutluluk duyacağımızı ifade etmek istiyorum’’ dedi.

Tacikistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Yürütme Organının Sosyal Gelişim Dairesi Başkanı Gulcahon Abdufattohzoda yaptığı konuşmasında, “Tacikistan Cumhuriyeti hükümeti adına sosyal güvenlik konularında bizimle iş birliği yaptığınız için sizlere teşekkürlerimi sunmak isterim. Biliyorsunuz ki sosyal güvenlik seviyesi vatandaşın, ülkenin ne kadar refah içinde yaşadığıyla ilgilidir.  Bu nedenle sosyal güvenlik konuları ülkemizin odağındadır ve hükümetimiz devlet yönetimi olarak sosyal güvenlik konularına büyük önem vermektedir. Türkiye'nin bu konudaki tecrübeleri bizim için çok önemlidir. Ziyaretimizin amacı Türkiye'nin tecrübelerini kendi ülkemize aktarmak ve kullanmaktır. Sosyal güvenlik konularında ikili iş birliğini geliştirmek isteriz.’’ ifadelerini kullandı.

Toplantıya, SGK Strateji Geliştirme Başkanı Eşref Başkan, Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Erkan Erkanat, Tacikistan Sağlık ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bakan Birinci Yardımcısı Gafur Muhsinzoda, heyet üyeleri ve sosyal güvenlik uzmanları katıldı.


Video Galeri