14 Kasım 2022 Pazartesi BAŞKANLIK

Diyabet Parlamentosu SGK’da yapıldı


Diyabet Parlamentosu SGK’da yapıldı

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ev sahipliğinde, 14 Kasım "Dünya Diyabet Günü" dolayısıyla Diyabet Parlamentosunun 2022 toplantısı gerçekleşti.

SGK ve Türkiye Diyabet Vakfı iş birliği ile düzenlenen toplantının açılış konuşmasını yapan Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Kürşad Arat, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de milyonlarca insanın diyabetle yaşadığını ifade ederek, "Türkiye’de sağlık sistemi ve hizmetleri konusunda dünyada örneğine az rastlanan ve diğer ülkelere ilham veren bir genel sağlık sigortası sistemimiz bulunmaktadır. Birçok gelişmiş ülkede dahi olmayan sağlık alanındaki teminat paketi genel sağlık sigortalılarımıza sunulmaktadır. Sosyal güvenlik sisteminde yapılan değişikliklerle nüfusun neredeyse tamamını kapsayan bir sağlık sigortası sistemi kurulmuştur. Bu kapsamda Sosyal Güvenlik Kurumu olarak vatandaşlara sunulan sağlık paketi, kapsayıcılığının yanı sıra zengin içeriğiyle de ön plana çıkmaktadır" dedi.

Sağlık hizmetlerinin tüm vatandaşlara eşit, etkin, kaliteli ve yeterli düzeyde sunulmasının önemine vurgu yapan Başkan Arat, diyabetli hastaların bakımında da ihtiyaç duyulan sağlık hizmetlerine erişimin SGK tarafından sağlandığını söyleyerek "Diyabet hastalığının tanısı ve tedavisine ait sağlık hizmeti, ilaç ve tıbbi cihaz bedellerini karşılamaktayız. Diyabet hastalığının teşhisine ilişkin tetkikler ve teşhis sonrası diyabet tedavisi ve diyabet hastalığından kaynaklı komplikasyonların tedavileri Kurumumuz tarafından karşılanmaktadır. Sağlık Uygulama Tebliğinde "diyabetli hasta eğitimi" ve "diyabetik ayak korunma ve tedavi eğitimi" isimli işlem kodları yer almakta ve bu kapsamda verilen diyabetli hasta eğitimi de diyabetli hastalarımızın bakımında erişebildikleri hizmetlerdendir" şeklinde konuştu.

“Diyabet tedavisinde kullanılan ilaç bedelleri SGK tarafından karşılanıyor”

Arat, konuşmasının devamında diyabet tedavisinde kullanılan ilaç bedellerinin SGK tarafından karşılandığını belirterek, "Ayrıca diyabetli hastalarımıza; kişiye yönelik koruyucu sağlık hizmetleri kapsamında grip aşısı bedeli, sağlık raporuna dayanılarak tüm hekimlerce reçete edilebilmekte ve Kurumuzca karşılanmaktadır. Bugün itibarıyla geri ödeme listesinde toplam 8.313 aktif ruhsatlı ilaç bulunmaktadır. Bu ilaçların 177’si diyabet ilacıdır. Diyabetli vatandaşlarımızın tedavisinde kullanılan tıbbi cihaz ve malzemelerden; mikro infüzyon pompası, mikro infüzyon pompa seti, insülin rezervuarları, kan şekeri ölçüm çubuğu ve kalem iğne ucu da Kurumumuzca karşılanmaktadır" diye konuştu.

“2021 yılında 8,6 Milyar TL ödeme gerçekleştirdik”

Diyabet tedavisinde kullanılan ilaçların önemli bir kısmının geri ödeme kapsamında genel sağlık sigortalılarına ek mali yük getirmeksizin SGK tarafından sunulduğunu ifade eden Başkan Arat, "Genel sağlık sigortası kapsamında sağlık hizmeti alan ve diyabet bakımı Kurumumuzca karşılanan yaklaşık 12 milyon diyabet tanılı hastamız bulunmaktadır. Bu hastaların tedavisi için Kurumumuzca 2021 yılında 8,6 Milyar TL ödeme gerçekleştirdik. Diyabet bakım maliyetinin; 2,6 Milyar TL’si tedavi, 5,4 Milyar TL’si ilaç, 550 Milyon TL’si şeker ölçüm çubuğu ile insülin iğne ucu, 14 Milyon TL’si insülin pompası, pompa seti ve rezervuarından oluşmuştur" dedi.

Sosyal Güvenlik Kurumu olarak diyabet hastalığı ile mücadelenin, ancak tüm paydaşların iş birliği ile yürütülerek kazanılacağına dikkat çeken SGK Başkanı Arat, "Diyabet Parlamentosu gibi bütün tarafların bir arada bulunduğu platformlarda yer almaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz ise, ''Her yıl 14 Kasım Dünya Diyabet gününde burada birinci ağızdan diyabetle ilgili değerlendirmeler yapılıyor bu toplantının en önemli özelliği devlet hastalarını anlıyor, hastalarda devletini anlıyor bu toplantılardan sonra geri dönüşler daha iyi oluyor bize bu imkânı veren SGK Kurum Başkanı Sayın Kürşad Arat’a diyabetli hastalar adına özel olarak teşekkür ediyorum’’ diye konuştu.  

Diyabet Parlamentosu diğer katılımcıların konuşmaları ve soru cevap ile devam etti.


Resim Galeri


Video Galeri